
RUSYA FEDERASYONU BÜYÜK CSKA VE
CSKA MOSKOVA SPOR KULÜPLERİNİN
DESTEKLERİ İLE

RİTMİK CİMNASTİK BRANŞI


CSKA MOSKOVA SPOR AKADEMİLERİ

CSKA MOSKOVA SPOR AKADEMİLERİ

SALONLARIMIZ

KADIKÖY 15 Temmuz CSKA ARENA
Spor Salonu

Konum: Hasanpaşa Mah., Uzunçayır Cad., Salı Pazarı Yanı, Kadıköy

Arel Koleji Ahmet Gözükara
Spor ve Kültür Kompleksi

Konum: Yenibosna Merkez, Hacı Arif Bey Sk. No:1,Bahçelievler
.png)
MİLLİ TAKIM SEVİYELERİNDE ÇALIŞMIŞ DÜNYA ŞAMPİYONALARI ve OLİMPİYAT OYUNLARINDA RUS MİLLİ TAKIMINDA ANTRENÖRLÜK, MALEZYA, FİNLANDİYA, AVUSTRALYA MİLLİ TAKIMLARINDA BAŞ ANTRENÖRLÜK YAPMIŞ KIDEMLİ BAŞ ANTRENÖR


RİTMİK CİMNASTİK BRANŞI
Cimnastik spor dallarının en temel olanıdır. Küçük yaşta çocukların vücutlarını tanımaları, temel hareket yeteneği kazanmaları, motorik özelliklerini geliştirmeleri gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra, yeni arkadaşlar edinme, bir gruba dahil olabilme, aynı amaç için mücadele verebilme, kazanma ve kaybetme gibi duygulan kazanmalarını sağlayarak sosyal ve duygusal anlamda da gelişebilmeleri için büyük önem taşır. Cimnastik temeli alan çocukların diğer spor branşlarında yaşıtlarına göre daha hızlı başarıya ulaştıkları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle cimnastik sporunun yaygınlaştırılması daha fazla çocuğa ulaşılarak onların cimnastik sporuna yönlendirilmesi sporun ve sporcunun gelişimi açısından önemli bir noktadır.
Günümüzde cimnastik branşı, son yıllarda sporcularımızın uluslararası alanda kazanmaya başladıkları başarılar ve madalyalarla tanınmaya, popülerliğini aarttırmaya başlamıştır. Ritmik Cimnastık Türkiye Cimnastik Federasyonu kapsamında yer alan 10'dan fazla cimnastik branşından bir tanesidir.
Kadınlara özgü olan Ritmik Cimnastik branşı ne yazık ki ülkemizde çok fazla tanınmamaktadır. Dünyada ise; Rusya, Bulgaristan gibi ülkelerde popülerliği yüksek olmasına rağmen, hala birçok ülkede diğer branşlardan sonra gelmektedir.
Ritmik Cimnastiğin köklerinin insan hareketlerinin estetik ifadesinin güzellik ile desteklendiği Antik Mısır'a dayandığı düşünülmektedir. Antik Mısır'da görülen şiirlerde, mezarlarda ve hatta bazı piramitlerde cimnastik egzersizlerinin kanıtları görülmektedir. Kadınların geriye bükülme hareketleri yaptığı ve gruplar halinde özel aksesuarlar giyerek dans ettiği belirtilmektedir. Bu antik belgeler yüzyıllar sonra Cimnastiği askeri eğitim tipi olarak kullanan Yunanlılara kadar uzanmaktadır.
Ritmik Cimnastiğin köklerinin insan hareketlerinin estetik ifadesinin güzellik ile desteklendiği Antik Mısır'a dayandığı düşünülmektedir. Antik Mısır'da görülen şiirlerde, mezarlarda ve hatta bazı piramitlerde cimnastik egzersizlerinin kanıtları görülmektedir. Kadınların geriye bükülme hareketleri yaptığı ve gruplar halinde özel aksesuarlar giyerek dans ettiği belirtilmektedir. Bu antik belgeler yüzyıllar sonra Cimnastiği askeri eğitim tipi olarak kullanan Yunanlılara kadar uzanmaktadır.
Ritmik Cimnastik branşının 19. yüzyıl sonlarında 20. yüzyıl başlarında duyguları ifade etmek amacıyla baleden alınan elementlerle ifadeyi, vücut elementlerindeki zarafeti, estetiği arttırarak ortaya çıktığı belirtilmektedir. İlk olarak; insanın, müzik eşliğinde vücudunu tanıması fikri olarak ortaya çıkan cimnastik zamanla yerini amaçlı hareketlerin kullanımına ve yaşanacak hareket imkanlarının çeşitliliğine bırakmıştır (Agopyan, 1993).
Kadınlar için beden eğitimi aracı olarak ortaya çıkan sanatsal cimnastik 1947-1963 yılları arasında gelişip, yaygınlaşmaya başlamıştır (Agopyan, 1993). Bir yarışma sporu olarak branşlaşması ise Sovyet Birliği'nde 1942 yılı itibarıyla başlayan ulusal şampiyonalarla birlikte başlamıştır. Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG) bu yeni branşı 1961 yılında bir disiplin olarak tanımıştır. İlk bireysel Dünya Şampiyonası 1963 yılında Macaristan'ın Budapeşte şehrinde gerçekleştirilmiştir ve Ludmila Savinkova ilk dünya şampiyonu olmuştur. Dünya Şampiyonası'nda takım olarak yarışma ise ilk defa 1967 yılında
Kopenhag (Danimarka)'da gerçekleştirilmiştir. Branşın ilk Avrupa Şampiyonası ise Madrid (İspanya)'de 1978 yılında yapılmıştır (Moraru, 2016). Bu gelişmeler ile birlikte "Code of Points (CoP)"de yani "kural kitapçığında” eksik puanlar ve hatanın birbirinden ayrılması, grupla bireysel koreografilerdeki zorluk derecelerinin sınıflandırılması gibi bölümler oluşturulmuştur (Agopyan, 1993).
Ritmik Cimnastiğin olimpiyatlara ilk katılımı 1984 yılında gerçekleştirilen Los Angeles (Amerika) Olimpiyatlarında olmuştur. Bu olimpiyatlarda bireysel program ilk defa resmi olarak yarışma programına alınmış ve ilk Ritmik Cimnastik Olimpiyat Şampiyonu Kanada'dan Lori FUNG olmuştur (Agopyan, 1993; Moraru 2016). Grup serileri ilk defa 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda yarışmış ve ispanya ilk Olimpiyat madalyasını kazanan grup olmuştur (Jastrjembskaia ve Titov, 1999; Morartı 2016).
Günümüzde Ritmik Cimnastik branşı literatürde "bale ve cimnastik elementlerini alet tekniği ile birleştiren, vücut elementlerinin müzik eşliğinde, estetik bütünlük içerisinde sunulduğu Olimpik bir spor branşı” olarak tanımlanmaktadır (Hafez 2016; Ayça ve ark. 2008). Ritmik Cimnastik sürekli kendini yenileyen teknik bir branş olma özelliğine sahiptir. Bu bakış açısı ile Ritmik Cimnastik dansın, fırlatma ve yakalamalardaki el-göz koordinasyonunun ve değişik aletlerin kullanımıyla ilgili özelliklerin de bir arada bulunduğu, yüksek derecede anlam içeren karmaşık bir etkinliktir (Agopyan, 1998). Ritmik Cimnastik ve Artistik Cimnastik bazı ortak özelliklere sahip olmalarına rağmen aslında birbirinden çok farklı iki branştır. Her ne kadar ritmik cimnastikçiler ve artistik cimnastikçiler düşük vücut ağırlığına sahip olsalar da Ritmik Cimnastikçiler genellikle daha uzun boyludur. Bu da sadece branşa özgü gerekliliklerin bir yansıması değil aynı zamanda cimnastikçi ve antrenörler tarafindan yapılan branşa özgü yetenek seçimi ile de ilgilidir (Theodoropoulou ve ark., 2005).
Kaynak ;
Rtimik Cimnastik Kitabı
Doç.Dr.Sezen Çimen POLAT, Doç.Dr.Berfin Serdil ÖRS
.jpg)
CSKA CİMNASTİK AKADEMİ 2022-2023 CİMNASTİK TEKNİK KADROSU





