1. Basketbol Oynamanın Faydaları Nelerdir
YÜKSEK MİKTARDA KALORİ YAKIN
Basketbol sporunda koşmak, zıplamak gibi temel hareketlerin yanında oyun içerisinde yaptığınız birçok fiziksel hareket enerji harcamanızı ve önemli miktarda kalori yakmanızı sağlar. Bir saat içerisinde yüksek performanslı basketbol oynayarak 75 kg ağırlığındaki bir insan 600 kalori, 110 kg ağırlığındaki bir insan da 900 kalori yakabilir.
BASKETBOL STRESİ AZALTIR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Stresten uzak durmak sizin önünüzdeki görevlerinize daha fazla odaklanmanızı ve daha kolay çözümler üretmenizi sağlar. Basketbol ve diğer sporları yaparak stresinizi azaltabilir ve sosyalleşme imkanı elde edersiniz. Sosyalleşebilen insanlar depresyon riskinden gittikçe uzaklaşır. Ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemine de sahip olur.
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Basketbol sizin kalp ve damar sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Daha çok oynadıkça kalp atışlarınızı hızlandırırsınız, fiziksel dayanıklılığınız artar ve kalbinizi daha sağlıklı hale getirirsiniz. Kalp krizi riski de büyük oranda azalır.
KEMİKLERİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Bu spordaki zıplama ve benzeri fiziksel hareketler kemiklerinizin güçlenmesine katkı sağlar. Kemikleriniz ve kaslarınız zaman içerisinde daha güçlü hale gelerek fiziksel aktivitelerinizdeki dayanıklılığınızı da artırır.
DAHA İYİ MOTOR YETENEKLER VE KOORDİNASYON
Serbest atış ve sıçrayak atılan şutlar el-göz koordinasyonunu sağlama açısından yardımcı olur. Kaçan şutların ribauntlarını almak da bütün vücudunuzun uyum içerisinde hareket etmesini gerektiren bir harekettir. Temel basketbol hareketlerinden biri olan top sürme de çok daha iyi bir koordinasyon gerektirir. Basketbolu ilk kez öğrenirken top sürme antrenmanlarında eller ile gözler arasındaki koordinasyon gelişir ve bu yetenek iyi bir seviyeye eriştiğinde oyuncular artık topa bakmadan hareket etmeye başlarlar.
GÜÇ ANTRENMANLARI
Bu spor dalında tüm vücudunuzu çalıştırma şansına sahip olursunuz. Kas gelişimine de yardımcı olur. Fiziksel temasların da fazlaca yaşandığı bir spor dalı olduğundan oyuncuların vücut yapıları da aldıkları temasa karşı ayakta durabilmeleri için daha gelişmiş bir kas yapısına sahiptir. Özellikle savunmayı geliştirmek için yapılan antrenmanlarda deltoid, boyun, sırt alt bölgesi ve ana kas bölgelerinde güçlenmeler olur. Ayrıca bacaklar ve kollar da gelişerek daha esnek hal alır.
UZAYSAL FARKINDALIĞINIZ GELİŞİR
Uzaysal farkındalık vücudunuzun uzay ve zaman düzleminde hangi konumda olduğunu bilmeni demektir. Kedilerin neden hep dört ayakları üzerine düştüklerini merak ettiniz mi? Vücut farkındalığı. Bu şekilde dengede kalırsınız.
MENTAL GELİŞİM
Basketbol geniş bir fiziksel yetenek yelpazesine ihtiyaç duyar. Ancak mental olarak da iyi durumda olmak zorundasınız. Basketbol gelişimi üzerine yapılan araştırmalar, oyuncuların saha içerisinde yaşananları çok çabuk kavrayıp, hızlı ve efektif kararlar vermeleri gerektiğini ortaya koymuştur. Özellikle yüksek tempoda oynanan bir oyun olduğu için basketbolda kendinizi takım arkadaşlarınızla uyum içerisinde kalmak, onların ve rakibinizin hareketlerine karşı en hızlı ve en doğru aksiyonu almak konusunda eğitmek zorundasınız. Bu anlamda yaşayacağınız gelişme gerçek hayattaki karar alma ve problem çözme başarınızı da artıracaktır.
ÖZGÜVENİNİZ ARTAR
Basketbol gerçek anlamda özgüven artırıcı bir spordur. İsabetli şutlar attığınızda veya kazanan bir takımın parçası olduğunuzda kendinize olan güveniniz artar. Kendine güveni olan insanlar da hayatlarında karşılaştıkları olumsuzluklara karşı daha güçlü olurlar. Yeteneklerini en üst seviyede ortaya koyabilirler.
KONSANTRASYON VE İÇ DİSİPLİNİ ARTIRIR
Basketbol diğer her sporda olduğu gibi belirli kurallara göre oynanır. Bu kuralları ihlal ederseniz karşılığında sadece siz değil takımınız da cezalandırılır. İç disiplininizi artırıcı çalışmalarla daha adil ve temiz bir oyunun oynanmasını sağlarsınız. Oyuna daha fazla konsantre olur ve kurallar içerisinde kalarak takımınıza faydalı bir oyuncu olmaya çalışırsınız. Bu tutumunuz gerçek hayatınıza da yansır.
2. Basketbol Oynamak Hangi Kaslarınızı Çalıştırır ?
Basketbol oynarken geçen eğlenceli saatlerin, aynı zamanda vücudunuzun tamamı için harika bir egzersiz olduğunu biliyor muydunuz? Basketbol oynadığınızda iskelet sisteminiz ve vücudunuzda bulunan çoğu büyük kas grubu sizi dengede tutmak için sürekli aktif bir şekilde çalışır. Uzmanlar, basketbol oynamanın faydalarından bahsederken, bunlardan en önemlilerinin daha güçlü kaslar, artan fiziksel dayanıklılık ve esneklik olduğu konusunda hemfikirler. Çünkü basketbol oynarken çalışan ve güçlenen farklı kas grupları, günlük hayatınızda daha iyi bir duruşa ve daha sağlıklı bir omurgaya sahip olmanız konusunda da size yardımcı olur.
Hayallerimizdeki gibi birer Michael Jordan, Kobe Bryant ya da LeBron James olamasak da basketbol oynayarak kaslarımızı çalıştırıp hayatımıza sağlık katabiliriz! Siz de basketbol hangi kasları çalıştırır diye merak ediyorsanız, artık başlayalım!

-
Kollar: Biceps, Triceps ve Ön Kol

“Basketbol oynarken hangi kaslar çalışır?” diye bir arama yaptığınızda karşınıza ilk çıkacak olan kas grubu biceps ve triceps olacaktır. Omuz ve dirsek arasında üst kolun ön kısımda bulunan biceps ve aynı alanda arka kısımda bulunan triceps pas verirken ve atış yaparken en çok çalışan kaslardır. Top sürmenin de kalça ve bacakta bulunan kasların yanı sıra biceps ve triceps’in güçlenmesine yardım edecek egzersizlerden biri olduğunu söylemeden geçmeyelim. Bu hareketler sırasında biceps ve triceps gibi kolunuzun üst kısmındaki kaslarının yanı sıra ön kolunuzda bulunan kaslar da aktif olarak çalışır ve güçlenir.
-
Core Bölgesi: Abdominals ve Erector Spinae
Core bölgesindeki kasların güçlü olmasının basketbol oynarken sağladığı en büyük avantaj dengede durmanızı sağlamasıdır. Basketbol oynarken hangi pozisyonda olursanız olun, core bölgesindeki kaslarınız, abdominals ve erector spinae gibi sürekli olarak aktif çalışır. Core bölgesindeki kaslarınızın güçlü olması basketbol oynarken yaptığınız ani hareketlerde omurganızı koruyarak zarar görmenizi engeller. Ayrıca, bu bölgede bulunan kaslarınızın güçlenmesiyle günlük hayatınızda daha iyi bir postüre de sahip olabilirsiniz.

-
Kalça ve Uyluk: Kuadriseps
Basketbol antrenmanı sırasında ilk akla gelen grup olmasa da en çok kullanılan kas gruplarından biri kalçanızda ve uyluklarınızda bulunanlardır. Sahada her koştuğunuzda ya da atış yaptığınızda uyluğun ön tarafında bulunan kuadriseps isimli kas grubunuz aktif olarak çalışır. Basketbol için kas geliştirme üzerine düşünüyorsanız, özellikle daha iyi koşmak ve zıplamak için kalça ve uyluk kaslarınızın güçlü olmasına dikkat etmenizi öneririz.

-
Alt Bacak: Kalf Kasları
Alt bacağınızın arka tarafında yer alan kalf kasları, basketbol oynarken sürekli çalışan kas gruplarından biridir. Özellikle top sürerken, basket atarken ve zıplamanızın gerektiği pozisyonlarda kalf kaslarınızın güçlü olması size bir avantaj sağlar. Basketbol kas geliştirme konusunda araştırma yaptığınızda güçlü kalf kaslarına sahip olmanın aynı zamanda daha iyi denge ve stabilizasyon sağladığı karşınıza çıkacak doğru bilgilerin başında geliyor. Basketbol oynarken sadece arka bacak kaslarınız değil, ön bacak kaslarınız da daha iyi bir denge ve sıçrama için devamlı çalışır ve güçlenmeye devam eder.
Basketbol oynarken hangi kaslar çalışır sorusunun yanıtını alınca siz de “Gidip bir iki basket mi atsam?” diye düşündünüz, biliyoruz çünkü biz de öyle düşündük! Ama her sporda olduğu gibi basketbolu da doğru ekipmanlarla yapmanız gerekiyor; en önemlisi ise size uygun bir basketbol ayakkabısına sahip olmanız.
